Stefan Wallner, planarkitekt i Hylte kommun.
Stefan Wallner, planarkitekt i Hylte kommun. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Få som klagar på byggen i Hylte

3:47 min

Det har inte varit några bygglovsöverklaganden de senaste tre åren i Hylte kommun. Det säger kommunens planarkitekt.

– Det beror på många saker. I en liten kommun är det nära mellan politiker, tjänstemän och medborgare så man får veta saker tidigt. Sedan är man duktig här på att informera tidigt, säger Stefan Wallner, planarkitekt i Hylte kommun. 

P4 Halland har tidigare berättat att under de senaste tre åren har bara ett bostadsbygge stoppats efter en överklagan. Det betyder att den som vill stoppa nya bostäder i närheten där man bor har liten chans att få det igenom.

Men i Hylte kommun har inget överklagats de senaste tre åren. I grannkommunen Halmstad överklagas däremot var tredje planerat bygge på detaljplanenivå. Kommunens storlek påverkar om någon överklagar tror Stefan Wallner.

– Det tror jag att det gör. Men också att kommunen som organisation är relativt liten och man känner varandra som bor här och får veta i tid vad som händer.

I andra kommuner brukar överklaganden vara ett hinder för byggandet, vad är hindret i Hylte?

– Det största problemet vi har är att det är en liten kommun vilket innebär att vi inte har många som gör samma sak, vi har exempelvis bara en planarkitekt och det finns inget utrymme eller behov för fler så om någon lämnar då blir det stopp. Det kan man komma åt genom att samverka med andra kommuner, säger Stefan Wallner. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".