Regnbågslax till vänster och redskap från en laxodling till höger.
1 av 2
20 000 regnbågslaxar har rymt. Foto: TT.
Markus Lundgren Fiskvårdschef för Sportfiskarna i Sverige är orolig att denna gång ska bli likt förra.
2 av 2
Markus Lundgren Fiskvårdschef för Sportfiskarna i Sverige är orolig att denna gång ska bli likt förra. Foto: Casper Sewerin

20 000 danska regnbågslaxar på rymmen

1:47 min

20 000 danska regnbågslaxar har rymt från en odling på västra Själland. Nu oroas sportfiskare.

Det rör sig om stora mängder fisk – 20 000 regnbågslaxar eller närmare bestämt 70 ton.

Laxarna har rymt från den kustbaserade odlingen Musholm i Kalundborg på västra Själland och tros kunna skada havsöringen.

Det är branschtidningen Fiskejournalen som skriver om den danska nyheten som nu oroar sportfiskare som tror att rymningen kan skada havsöringen. 

De är rädda för att havsöringens lekbottnar ska påverkas och att äggen ska ätas upp.

Nu hjälps sportfiskarna åt för att fånga in det stora antalet rymligar vid Reersø utanför Kalundborg.

Nyheten kommer ursprungligen från danska TV øst som även berättar att det inte är första gången det sker en rymning från den aktuella odlingen.

Niels Dalsgaard, direktör för företaget Musholm som äger fiskodlingen, vill inte ställa upp för en intervju. I stället hänvisar till ett uttalande i danska TV2 där han beklagar det som hänt. 

Fiskarna tog sig ur ett hål i en nätsäck när de skulle flyttas till en båt ute till havs. Förlusten har kostat företaget 2,5 miljoner danska kronor.

En storm 2013 orsakade nämligen omfattade rymningarna på totalt 650 ton regnbågslaxar. Markus Lundgren, Fiskvårdschef för Sportfiskarna i Sverige är orolig att denna gång ska bli lik förra.

Hur påverkar regnbågslaxen?

– Det är svårt att säga i ett större perspektiv men vi har ju sett innan att regnbågen kommit hit vid tidigare danska rymningar. Risken är att de sprider parasiter och att de börjar gräva upp lekområdena som lax och öring använder sig ut av, säger Markus Lundgren.

När regnbågslaxarna väl rymt finns det inte mycket att göra, utan ofta brukar det bli så att det är sportfiskare som fiskar upp dem.

– Det finns många sportfiskare, men man löser det inte helt enkelt. Sen vet man inte heller hur fiskarna rör sig, det kan ju vara så att det stannar i Danmark, säger Markus Lundgren.

Vad tror du skulle kunna vara en lösning på det här?

– Vi hade väldigt gärna sett landbaserade odlingar. Det finns en problembild kopplad till havsbaserade odlingar, då är det bland annat rymningar och sjukdomsspridning, säger Markus Lundgren.

Laxlus som egentligen heter Havslus finns normalt i våra halländska vatten och det kan finnas några stycken per fisk.

– Risken med att odla fisk är att man riskerar att även odla havslus också, säger Markus Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista