Man iklädd svarta kläder står framför ett hus.
1 av 4
Bo Persson, kassör i samhällsföreningen i Oskarström, är besviken över att banken försvinner från byn. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio.
Kvinna iklädd vit jacka och vit mössa med en liten flicka, iklädd röd mössa, i famnen.
2 av 4
Emma Nilsson tycker att det är tråkigt för de äldre i Oskarström att den personliga servicen försvinner från orten. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio.
En man i blå skjorta står inne på ett kontor.
3 av 4
Jonas Bergqvist, kontorschef på Swedbank, förstår de kunder som är besvikna men säger att banken gör sitt yttersta för att det ska bli bra. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio.
Hjördis Samuelsson
4 av 4
Hjördis Samuelsson har varit kund i banken i över 35 år och tycker inte om att den nu läggs ned. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio

Sista bankdagen i Oskarström

2:02 min

Banken i Oskarström läggs ner. Invånare på orten är besvikna över beslutet.

Banken i Oskarström har de senaste åren haft öppet två dagar i veckan, men från och med i dag upphör verksamheten helt. Kunder hänvisas istället till digitala alternativ eller till kontoret i Halmstad. 

– Det är dålig service, man utarmar centrum på detta sätt. Vi försökte prata med dem när de beslutade att bara ha öppet två dagar i veckan och då lovade man att det inte skulle bli sämre, snarare tvärtom, säger Bo Persson, kassör i samhällsföreningen i Oskarström.  

Anledningen till nedläggningsbeslutet är enligt Jonas Bergqvist, kontorschef på Swedbank, att antalet besökare har minskat.

– Vi ser en förändring i samhället där fler och fler använder de digitala tjänsterna och även i Oskarström har det medfört att allt färre besöker vårt kontor där, så underlaget har varit för lågt, säger han.

Hjördis Samuelsson har varit kund i banken i över 35 år.

– Jag tycker inte att det är schysst mot invånarna här för många är gamla och har svårt att ta sig till Halmstad, säger hon.

För Hjördis del är det också svårt att använda de digitala tjänsterna.

– Jag kan inte betala räkningar därigenom och det är inte lätt att lära sig när man är gammal.

Även Oskarströmsbon Emma Nilsson tycker att det är synd att den fysiska banken försvinner.

– Det är tråkigt för de äldre som har svårt att ta sig in till stan och så, säger hon.

Enligt Jonas Bergqvist arbetar banken för att hjälpa kunder att använda de digitala tjänsterna, samtidigt har han förståelse för att folk blir besvikna när den personliga servicen försvinner från byn.

– Vi har en samlad kompetens och personal i Halmstad och vi hoppas att man i största möjliga mån kan träffa oss här inne. Och vi lovar att göra vårt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt, säger han.

Sedan tidigare har både polisstation och systembolag försvunnit från Oskarström, men trots att flera serviceverksamheter inte längre finns kvar ser Bo Persson ljust på framtiden för byn.

– Nu har vi tre livsmedelsbutiker här och en del företag som startar och så, så vi ser det positivt.

– Det byggs mycket och jag tror att det kommer att ske väldigt mycket här framöver. Det är många familjer som flyttar hit så jag ser positivt på framtiden för Oskarström, säger Emma Nilsson också boende i Oskarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista