Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Julmat och en person som tvättar händerna.
Handhygienen är det som vi slarvar mest med när vi äter julbord, något som kan få konsekvenser. Foto: Anders Wiklund/Maja Jakobsson, TT.
Lyssna
1:43 min

Så gör du för att undvika att julbordet blir en bakteriehärd

Publicerat torsdag 21 december 2017 kl 12.00

Handhygien, måttliga mängder med mat och håll det varma varmt och det kalla kallt. Det är tips på hur du kan undvika att bli sjuk av bakterier från julmaten.

Julmat som står framme länge och som kanske plockas in och ut ur kylskåpet under många dagar. Det kan bli en en riktig bakteriefälla.

– Man kan bli riktigt sjuk, säger  Jeanette Back, som är livsmedelsinspektör i Rättvik.

– I hemmen tar man maten med händerna och händerna är den största bakteriehärd vi har, säger Jeanette Back.

Här är livsmedelsinspektörens tips:

  • Tänk på handhygienen.
  • Ta inte fram mer mat än ni kommer äta.
  • Håll det varma varmt och det kalla kallt.
  • Varm mat ska vara minst 60 grader för att kunna stå framme.
  • Maten kan stå framme i 2-4 timmar.
  • Var extra noga med sillen som ofta plockas fram flera gånger.
  • Använd uppläggningsbestick istället för händerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".