Regnbågslaxar och tomater odlas i ett slutet kretslopp.
Regnbågslaxar och tomater odlas i ett slutet kretslopp. Foto: TT.

Lax odlas på land – med tomater på köpet

3:13 min

Fisk på land kan vara ett alternativ till de kustbaserade odlingarna som drabbas av rymningar med sjukdomsspridning som följd.

Nu vill företaget Peckas naturodlingar, som nyligen börsnoterades, starta fler odlingar i Sverige – bland annat i Falkenberg.

– Planen är ju att vi ska växa med våra odlingar där konsumenterna finns, för konsumenterna vill ha närodlade och gärna giftfria produkter, säger Hugo Wickström, vd på Peckas Naturodling.

Företaget är sedan tidigare etablerat i Härnösand. Deras företagsidé går ut på att odla regnbågslax på land tillsammans med tomater i ett slutet kretslopp.

Enligt företaget innebär ett kilos tillväxt av laxen bidrar till tio kilo tomater.

 

Foto: Pressbild på kretsloppet

Det slutna kretsloppet enligt vd:n

  • Fisken odlas på land
  • Sedan förs fiskarnas vatten till ett växthus med tomater
  • Tomaterna tar upp näringen
  • Vattnet blir rent och åker tillbaka till fiskodlingen

Orsaken till att etablera i Falkenberg är närheten till den biogasanläggning som ligger i Gödestorpstrakten.

– När man odlar i växthus vill man gärna ha koldioxiden och det är en biprodukt när man tillverkar biogas, så det är bra för oss att ta del av den gasen som finns i en sån anläggning, säger vd:n Hugo Wickström.

De är intresserade av att förvärva 1,5 till 2 hektar – ungefär fem gånger större än den odlingen som företaget har i Härnösand.

Det skulle även behövas uppåt 20 personer som arbetar på odlingen.

När kan detta bli verklighet?

– Vi har lämnat in en anmälan om planändring. Det tar ungefär ett och ett halvt år att få det legala på plats, säger vd:n.

Företaget vill bygga på två till tre olika platser i Sverige – och enligt vd:n ligger Falkenberg bra till.

– Just på grund av att det är nära till Göteborg och Helsingborg. Sen med den här mattraditionen som finns i Falkenberg gör det intressant. Och nära till E6 och bra logistik. Det är så vi ser på Falkenberg, säger vd:n Hugo Wickström.

Fiskar på rymmen kan orsaka sjukdomar

Nyligen rymde 20 000 danska regnbågslaxar från en kustbaserad odling i västra Själland. Samma odling hade en jätterymning även 2013.

I samband med att 75 ton regnbågar tog sig ut i Kattegatt aktualiseras frågan om sjukdomsspridning – en risk med den odlade laxen.

Läs mer: 20 000 danska regnbågslaxar på rymmen

Enligt Markus Lundgren, marinbiolog och fiskvårdschef för Sportfiskarna i Sverige, är just landbaserad odling en lösning på sjukdomsspridningen.

– Vi hade gärna sett landbaserade odlingar. Det finns problem kopplade till havsbaserade odlingar. Det är rymlingar, övergödningsproblematik – under odlingar blir det områden som påverkas kraftigt av kväve- och fosforproblematik – och så har vi som sagt sjukdomsspridningen som är en risk också, säger Markus Lundgren, marinbiolog och fiskvårdschef för Sportfiskarna i Sverige.

Företaget själva säger att deras odling i Härnösand varken behöver bekämpningsmedel eller har drabbats av några sjukdomar.

– Vi har kört det här i 21 år och då har vi inte haft några problem med sjukdomar på fisken eller rötterna, enligt vd:n Hugo Wickström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista