Johan Bengtsson är kalkonuppfödare och ser positivt på att försäljningen ökar stadigt varje år.
Johan Bengtsson är kalkonuppfödare och ser positivt på att försäljningen ökar stadigt varje år. Foto: Casper Sewerin

Kalkonförsäljningen ökar – speciellt inför jul

1:17 min

Kalkonförsäljningen ökar stadigt varje år enligt statistik från Svensk fågel – något som kalkonuppfödare Johan Bengtssons i Borrås märkt av speciellt nu inför julen.

– Nu är det bråda dagar de här dagarna med kalkon just. Det är nu alla ska ha det, och kalkoner säljer vi mest i november och december. Det börjar i allhelgonahelgen och till jul ska väldigt många ha till juldagen och nyår, säger Johan Bengtsson.

I Sverige har kalkonförsäljningen ökat stadigt de senaste åren enligt statistik från Svensk fågel. Bara i år med sju procent och det är något som kalkonuppfödare Johan Bengtsson i Borrås, i Varbergs kommun, tydligt märkt av.

– Här är en hel del människor i Sverige som inte äter gris och nöt bland annat och det tror jag är en stor andel till att det ökar. Sen är kalkonköttet ett väldigt magert kött, bland det magraste vi har, så jag tror det är stora bidragande orsaker till att det går upp, säger Johan Bengtsson.

Hur känns det för dig att försäljningen ökar?

– Det är väldigt positivt, och för vår del så känner jag väl att den största ökningen beror på att folk efterfrågar en produkt som de vet var den kommer ifrån, säger Johan Bengtsson.

Hur många har du sålt hittills i år?

– Hittills i år har vi sålt 6 000 men vi har fortfarande hel del kvar som ska ut, säger Johan Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".