Anders Christensen, tågvärd
1 av 2
Tågvärden Anders Christensen har arbetat som tågvärd i fem år. På en av årets största resdagar kommer han först att åka från Halmstad till Göteborg. Sedan vidare till Helsingborg, Malmö innan han avslutar sitt arbetspass ikväll klockan nio i Göteborg. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Tåg
2 av 2
Var tredje svensk planerar att resa inom Sverige under de närmsta dagarna, de allra flesta för att fira jul med nära och kära. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Tågvärden: Så ska du bete dig på tåget

4:07 min

Har du tänkt ta tåget i jul? Det är du inte ensam om. Tågvärden Anders Christensen ger sina tips på hur du uppnår bästa möjliga tågetikett.

En av årets största resdagar är igång. Enligt SJ:s nya sifo-undersökning ska över tre miljoner svenskar resa inom landet under de närmsta dagarna, och tre av fyra väljer tåget.

Tillsammans åker vi 13,7 miljoner mil med tåg under jul- och nyårshelgen. Det är en ökning med nio procent jämfört med förra året.

Men vad ska du som resenär då tänka på för att tågresan ska bli så trevligt som möjligt? Anders Christensen, som har arbetat som tågvärd i fem år, ger sina bästa tips för att tågresan ska bli så behaglig som möjligt för dig, dina medresenärer och tågpersonalen.

Tågetikett med Anders Christensen

 • Lägg ditt bagage på rätt ställe
  ...inga väskor i gångarna för där ska både resenärer, personal och serveringsvagn med kaffe och pepparkakor ta sig fram. 
 • Se till att ha biljetten redo
  ...personalen ska ha tålamod och vara flexibla men när det är så många resenärer som idag så går det mycket smidigare om samtliga resenärer har biljetterna redo. 
 • Ta det lugnt vid påstigning
  ...för att undvika kaos finns det en oskriven regel som säger att du ska låt de resenärer som ska av tåget gå av och därefter kan du stiga på och ta plats. 
 • Inga fötter på sätet
  ...håll dig till det sätet som är ditt, det är inte din mammas soffa som du sitter i. 
 • Ät vad du vill
  ... det finns aircondition på tåget, en picknick kan dock vara svår att få till. 
 • Prata med dina medresenärer
  ...om du vill vika ut en stor papperstidning eller bre ut dig på annat sätt. Fråga personen bredvid hur mycket plats du kan ta. 
 • Det är okej att prata i telefon
  ...om du inte reser i tyst vagn eller första klass. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".