gran och kött
Foto: Fredrik Sandberg och Linus Sundahl-Djerf/TT.

Så påverkas miljön av det du äter

5:15 min

Forskaren Christel Cederberg berättar om köttets miljöpåverkan – och att det är eftersträvansvärt att minska ner på köttkonsumtionen.

Christel Cederberg är biträdande professor på Chalmers och forskar inom området hållbar mat- och bioenergiproduktion med fokus på effekter av markanvändning. Under gårdagen var hon med i SVT-programmet Köttets lustar där hon tillsammans med Henrik Schyffert pratade om djurens betydelse och påverkan på miljön och klimatet.

 Köttet står för en stor del av miljöpåverkan – varför är det så?

– Det har att göra med att vi har utsläpp från djuren, gödseln och att vi använder energi och så vidare. Det är en ganska komplex bild, och det gör att det blir mer växthusgaser när man producerar kött jämfört med att äta vegetabilier direkt. 

Och djuren påverkar miljön en hel del.

– Ja, de tar stora markområden, och de släpper ut växthusgaser och även när det kommer till antibiotikaanvändningen, säger Christel Cederberg.

Men om alla som bor i Sverige helt skulle sluta äta kött skulle det få stora konsekvenser på hur det svenska landskapet ser ut.

– Sverige är ett skogsland, och ungefär åtta procent är jordbruksmark. Och det som skulle hända är att mycket av den här marken skulle inte behövas – och skulle bli skog eller möjligen energiodlingar. Vi skulle få mycket mer gran, säger Christel Cederberg och fortsätter:

– Vi skulle förlora väldigt mycket öppna marker om alla slutade äta kött. 

Att äta lite mindre kött än vad många gör i dagsläget är eftersträvansvärt, enligt Christel Cederberg.

– Vi har en överkonsumtion av proteiner som inte är bra för hälsan, och så är det klimatrestriktioner. Men ungefär en halvering av dagens köttkonsumtion borde vi satsa på, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista