Arkeolog Maria Nilsson
Arkeolog Maria Nilsson Foto: Muhamed Ferhatovic

Barngravar funna i Egypten - ger ledtrådar om historien

0:52 min

Arkeologen Maria Nilsson från Halmstad har i Egypten upptäckt fyra intakta barngravar från 1500 f kr. Ett fynd som inte bara är ovanligt men också väldigt känslosamt.

– För vår del är dessa fynden de första i sitt slag för oss. Vi har aldrig hittat intakta gravar med gravgods. Vi har tidigare hittat plundrade gravar med sklett men inte i den form som dessa är. Sedan så känner man en ödmjukhet, som mamma själv känner man att om någon hade gjort något liknande med mina barn framöver så hade man önskat att de också gick in med samma respekt, säger Maria Nilsson. 

Arkeologen Maria Nilsson har som forskningsledare för ett svensk-egyptiskt projekt upptäckt fyra intakta barngravar från 1500 f kr i stenbrottet Gebel el Silsila. De nya fynden pekar mot att det funnits ett permanent samhälle och ett visst materiellt välstånd på platsen. Invånarna har inte bara bestått av tillfälliga slavar och arbetare som forskare tidigare trott.

– Detta är ett av flera fynd vi gör varje år. Men att arbeta med barn känner man en enorm ödmjukhet. Gravarna var väl omhändertagna, säger Maria Nilsson. 

Det var i stenbrottet Gebel el Silsila i norra delen av Egypten som man hittade fundet. Forskningsteamet gjorde sina första fynd av gravar i området 2015 och har sedan dess funnit 69 gravar och grävt ut 30 av dem.

Gravarna ger ledtrådar till samhällets begravningstraditioner, hälsotillstånd och ekonomiska situation. Barnen som funnits i gravarna är under 10 år och dog troligtvis efter följerna av en sjukdom. I en av gravarna ligger barnet begravt i en träkista med ölkgrus, skålar och tallrikar omring. 

Forskningsteamet kommer att fortsätta undersöka platsen och hoppas få veta mer om hur personerna levde i det området för flera tusen år sedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".