Susanne Tronsson höll i julottan på S:t Nikolai Kyrka i Halmstad.
Susanne Tronsson höll i julottan på S:t Nikolai Kyrka i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic

Julottan minst populära högtiden

1:20 min

Jullotta är en gudstjänst som hålls varje juldagsmorgon som ett minne av Jesu födelse. Den är också den minst besökta högtiden enligt en enkät från Svenska kyrkan.

P4 Halland besökte en julotta på S:T Nikolai Kyrka i Halmstad. En av besökarna var Bengt Kjellgren. 

– Det är en härlig stämning i kyrkan på juldagsmorgonen efter julafton, man firar kristi födelse vilket är naturligt att man gör, säger Bengt Kjellgren. 

Men Julottan är samtidigt den minst populära högtiden det visar en enkät från Svenska Kyrkan. Bengt Kjellgren som besöker julottan varje år har en förklaring.

– Kan nog bero på att det är tidigt på morgonen. Sedan har man en konkurrerande mässa på natten, midnattsmässan så det är klart att den konkurrerar det gör den, säger Bengt Kjellgren. 

Prästen som höll i julottan på S T Nikolai Kyrka i Halmstad under morgonen, det var Susanne Tronsson. Hon är inte oroad över att julottan inte är jättepopulär. Det finns fler tillfällen man kan besöka kyrkan på säger hon.

– Jag förstår att någon väljer att gå på gudstjänsten på kvällen eller bara få sova ut, det finns andra tillfällen man kan lyssna på julevangeliet, säger Susanne Tronsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".