Brand på planerat boende för nyanlända

1:56 min

I morse fick räddningstjänsten rycka ut för att släcka en brand i Lerkils gamla förskola i Kungsbacka kommun. Förskolan höll på att byggas om till ett boende för nyanlända.

Det var en gavel på huset som brann och nio enheter från räddningstjänsten åkte på larmet.

– Hade inte räddningstjänsten varit snabbt på plats hade hela förskolan brunnit ner, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg. 

Inga människor har kommit till skada. Polisen misstänker att branden är anlagd och rubricerar händelsen som mordbrand.

Förskoleverksamheten tvingades flytta för drygt ett år sedan på grund av att byggnaden då förstördes av en annan brand. Den skedde efter att någon delat ut flygblad om att förskolan skulle byggas om till flyktingboende.

Att det nu brunnit igen är mycket tråkigt säger Karin Martinsson, integrationschef i Kungsbacka kommun.

– Jag blir väldigt upprörd och lite uppgiven. Det här är ett boende vi ordnat för tre nyanlända familjer. Vi har lagt väldigt mycket tid på att informera om hur vårt mottagande ser ut och varför. Men uppenbarligen har vi inte nått ut tillräckligt väl.

Vad innebär branden för er?

– Den innebär ingenting när det gäller vårt mottagande, förutom att vi får extra kostnader eftersom en helt nyrenoverad lokal behöver göras i ordning igen. Vi har ett antal personer som vi ska ta emot i kommunen och vi kommer att ta emot dem, säger Karin Martinsson.

De som ska bo i huset är personer med uppehållstillstånd som fått Kungsbacka anvisat som sin nya hemkommun av Migrationsverket. Kommunen kommer nu att sanera och renovera igen och även ha stationerade väktare på plats tills vidare.