Promenadstigen översvämmad i Getinge.
1 av 2
Promenadstig blockerad i Getinge. Foto: Muhamed Ferhatovic
Räddningstjänsten på plats i Getinge
2 av 2
Räddningstjänsten på plats vid skyddsvallarna i Getinge. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio

Skyddsvallarna i Getinge sätts på prov

1:57 min

Räddningstjänsten jobbar för fullt med att hålla vattnet under kontroll i Getinge. Delar av åkanten längs Suseån har svämmat över, men vattnet når inte bebyggelsen.

Regn och vindar som pressar upp vatten i åarna gör att det är mycket blött på flera håll i Halland.

SMHI har utfärdat klass 2 varning för mycket höga flöden i nedre delen av Lagan och klass 1 varning för höga flöden i Ätran och nedre delen av Fylleån. I Getinge som tidigare drabbats av översvämningar är räddningstjänsten på plats vid de nybyggda vallarna.

– För närvarande är läget under kontroll. Vi har en av de nya pumparna på plats och pumpar regnvatten från samhället över skyddsvallen och ner i Suseån. Bygget är ju inte helt klart än, men vallarna fyller sin funktion, säger brandingenjör Magnus Ericson.

På en stig längs med Suseån brukar Per-Erik Persson, Christina Persson och Sven Ginstmark promenera. Men under annandagen blev det stopp. Vattnet blockerade stigen.

– Här kunde man gå och promenera men nu är det vatten överallt, säger Per-Erik Persson. 

– Men just nu är man nöjd över att de har vallat in området så att vattnet inte sprider sig till bostadsområdet. Men visst, det går inte att gå här nu, säger Sven Ginstmark. 

Är ni oroade?

– Nej det är vi inte.  Vallarna finns ju och de verkar fungera. Slutar det regna så tar det en vecka, sedan går det att gå här igen, säger Per-Erik Persson. 

De höga vattennivåerna väntas nå sin kulmen i mitten av veckan, enligt SMHI:s prognos. Mot slutet av veckan väntas flödena gå under varningsklass igen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".