Ingången till akuten. Anne Haglund Olmarker
Jourhavande sjukhusdirektör Anne Haglund Olmarker. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio, Emilie Lindholm/Sveriges Radio

Ytterligare en person smittad av mässling

2:39 min

Ytterligare ett fall av mässling konstaterades i Göteborg under tisdagseftermiddagen. Ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset utesluter inte att fler kan komma att smittas.

Under tisdagseftermiddagen konstaterades ytterligare ett fall av mässling i Göteborg, när en person kom in till Sahlgrenska sjuhuset för vård.

Under hela dagen har Sahlgrenska sjukhuset varit i fortsatt stabsläge,  med extra beredskap och personal på grund av mässlingssmitta i Göteborgsområdet. 

– Det är för att kunna jobba på högvarv för att spåra eventuella smittade, säger jourhavande sjukhusdirektör Anne Haglund Olmarker.

Hur allvarligt är läget skulle du säga?

– Mässlingen som sådan är en svår sjukdom som man helst inte vill ha i samhället men däremot är det inte så många smittade och vi jobbar på högvarv för att se till att det inte ska bli fler. 

Men samtidigt säger Anne Haglund Olmarker att det redan kan finnas fler som är smittade.

– Några fler fall lär vi nog hitta, men vi tror inte att det blir en våldsam smittspridning.  

Det var under måndagen som Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg gick upp i stabsläge efter att flera konstaterade fall av mässling upptäckts.

Sjukdomen är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Mässling kan leda till feber, ögonirritation och besvär i luftstrupen. I vissa fall kan besvären blir allvarligare, i 1 av 1000 fall kan sjukdomen leda till hjärninflammation med bestående skador.

I Sverige ingår vaccin mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1971 och en stor del av befolkningen är vaccinerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista