Magnus Olausson
Magnus Olausson från spelberoendes förening i Halmstad. Foto: Anna Nyberg/Sveriges Radio

Experten om beroendet: Man spelar för kicken

8:40 min

När Magnus Olausson lånat barnens pengar till spel och var nära att vräkas kom vändningen. Han tog sig ur beroendet och arbetar nu för att stötta andra.

Från januari blir kommuner skyldiga att erbjuda hjälp och vård för personer som har problem med spelande om pengar.

– Det är svårt att veta vad som kommer att hända. Olika kommuner gör på olika sätt. Det vi vet är att många av dem som har skuldrådgivning har börjat inse att det är ett stort problem och en del har varit i kontakt med oss och frågat hur de bör utbilda sig och vilka saker de bör tänka på, säger Magnus Olausson från spelberoendes förening i Halmstad.

Enligt Magnus Olausson bör kommunerna vara lyhörda för vad de spelboeronde vill för att lyckas med det nya uppdraget.

– Jag tror inte att man ska sätta ihop grupper med alkoholister, narkomaner och spelare tillsammans. Utan man ska nog ha speciella spelgrupper. Jag tror också att man behöver utbilda sig så man vet vad man pratar om och många av dem jag har pratat med i Halmstad brinner för detta. De vet att det är ett stort problem, säger han.

Magnus Olausson har egna erfarenheter av spelberoende. Han kom i kontakt med spelandet i tonåren när det spelades kort i bussen på väg till fotbollsmatcher.

När han blev äldre var det främst liveodds som gällde och då det var som värst spelade han för mellan 3.000 och 5.000 kronor om dagen.

– På den tiden hade man cirka 17.000 kronor i månaden så det var ganska jobbigt. Man spelade bort alla pengar man hade. Familjen blev lidande och det var ingen rolig situation.

För att finansiera sitt spelberoende lånande han pengar från vänner och bekanta och det gick till och med så långt att han lånade från sina barn.

– I stundens hetta så tänker man inte utan man bara gör det. Man lånar mer och mer och längre och längre stunder och till slut så kan man inte betala tillbaka och då har man ju i princip förskingrat bort dem.

Han liknar suget efter spel med andra missbruk.

– Man måste bara iväg och spela. Det är ungefär som för en alkoholist som behöver dricka eller en heroinist som behöver en spruta. Man måste iväg.

Gör man det för pengarna eller är det något annat som driver?

– Från början så ville man vinna pengar men ganska snart går det över till att man spelar för kickens skull.

Vändningen för Magnus kom när han låg efter med sju månadshyror och var nära att vräkas från sitt hem.

– Jag ordnade till med men det var i de sista timmarna. När brevet kom om att jag skulle avhysas så tog jag tag i det, säger han.

Enligt Magnus Olausson finns det flera varningstecken på att en person har problem med spelande och bör söka hjälp.

– Om man ljuger för att dölja sitt spelande så bör man ta kontakt tycker jag. Om man hela tiden behöver låna pengar så bör man också tänka till, och om man lånar sina barns pengar så tycker jag verkligen att man ska tänka till. Det finns många saker som gör att man bör ta kontakt men ljugandet är väl en av de största, säger han.  

Hör en längre version av intervjun med Magnus Olausson i spelaren nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista