Karin Truedsson, Smittskydd Halland
Karin Truedsson, smittskyddssjuksköterska i Halland. Foto: Sveriges Radio

Många frågor om mässling

1:52 min

Mässlingsutbrottet i Göteborg har väckt många frågor även i Halland, trots att ingen smitta konstaterats här. På smittskyddsenheten har telefonerna gått varma.

Det berättar smittskyddssjuksköterskan Karin Truedsson.

– Några som ringer är allmänt oroliga över att mässling ska spridas i samhället, andra undrar hur man får reda på om man är vaccinerad och hur man får tag på vaccin. Det ringer också en del sjukvårdspersonal.

Är läget allvarligt?

– Både ja och nej. Själva sjukdomen kan vara väldigt allvarlig. Men vi har en mycket hög vaccinationstäckning i Sverige och Halland. Det är väldigt osannolikt att sjukdomen skulle spridas och få fäste i samhället.

De allra flesta i Halland följer barnvaccinsprogrammet, runt 97 procent, enligt senaste uppföljningen med barnavårdscentralerna. Siffran har inte minskat, även om man kan höra en del vaccinationsmotståndare i debatten. Det är baksidan av framgången, säger Karin Truedsson.

– När vi vaccinerat bort sjukdomen ser vi istället de få biverkningar som vaccinet kan ha. När det då uppstår en komplikation som är eller som man tror är en biverkan blir det naturligtvis en stor oro. Vi har ju inte längre själva sjukdomen att jämföra med.

Sjukvården måste bemöta skeptikerna med bra information, säger Karin Truedsson.

– Vaccinet är väl beprövat, väldigt effektivt och det skyddar väldigt många barn.

Bra att veta om mässling

  • De som främst kan vara oskyddade är personer födda i slutet av 60-talet och början av 70-talet. De som är äldre har troligen haft sjukdomen och är därför immuna. De allra flesta som är yngre har fått vaccin via barnvaccinationsprogrammet som infördes i Sverige 1982.
  • Är man osäker på om man har skydd mot mässling kan man kontakta sin vårdcentral. Är man fullt frisk i övrigt är det inte farligt med en extra vaccinationsdos.
  • Mässling är mycket ovanligt i Sverige, men om man tror att man är smittad ska man ringa 1177 eller sin vårdcentral innan man söker vård. Man ska inte sätta sig i ett väntrum bland andra människor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista