Många förslag om Bastionens framtid

1:40 min

Apelsinodlingar, botanisk trädgård och en moské. Det är bara några av förslagen från 1200 Halmstadbor om vad Bastionen kan användas till.

Svaren från enkäten som kommunen hade för ett par veckor sedan är sammanställda. 

– Det är många spännande förslag som har kommit in i enkäten och alla kommer ju inte få som de vill men vi kommer göra en sammanställning kring detta och ta fram en långsiktig plan för Bastionen, säger Sofia Warpman. 

Bastionen är en flera hundra år gammal befästningskulle som finns i centrala Halmstad. På senare år har dess framtid också blivit ett hett ämne i kommunen. Därför har Halmstads kommun haft diskussioner med allmänheten kring bastionens framtid men också en webbenkät.

Många synpunkter kom in, bland annat att kommunen borde bygga en plats där man kan dansa och spela musik. 

– Det finns också de som vill öppna upp mot parken och öppna upp den restaurang som tidigare fanns på området, säger Sofia Warpman. 

Förutom musik och dans fanns det andra förslag på vad som bör göras på platsen där Bastionen finns i dag. Vissa tyckte att det ska behållas  som det är, andra tyckte att det ska byggas ett museum, en botanisk trädgård, apelsinodlingar eller en moské. Sofia Warpman säger att det är kul att så många lämnade synpunkter men att det finns begränsningar på vad platsen kan användas till. 

– Det finns ju hålrum under som gör att det finns byggtekniska delar som kan försvåra vissa utvecklingsmöjligheter men det är ett spännande uppdrag som teknik och fritidsförvaltningen fått i uppdrag att föra framåt, säger Sofia Warpman. 

I sommar väntas förvaltningen presentera en plan för Bastionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.