Markus Lingman jobbar med högskolan i Halmstad i ett nytt projekt.
Markus Lingman jobbar med högskolan i Halmstad i ett nytt projekt. Foto: Muhamed Ferhatovic

App ska påminna om glömda mediciner

1:32 min

En app som påminner om att du ska hämta din medicin på apoteket - det jobbar Region Halland och Högskolan i Halmstad med i ett nytt projekt.

– Jag skulle gärna vilja ha en sådan i min smartphone den dagen jag behöver det så man kan göra annat än att tänka på sina mediciner, säger Markus Lingman, strateg inom sjukhusledningen vid Region Halland. 

Men innan det finns en app måste högskolan och Region Halland forska för att ta reda på varför en del patienter inte hämtar sina mediciner på apoteket.

Är det glömska? Är medicinerna dyra eller finns det andra skäl? Det vill de ta reda på. Fokus kommer läggas på patienter med högt blodtryck som också kommer bjudas in att delta i forskningen.

– I den och andra grupper har vi skäl att tro från tidigare forskning att det ibland är svårt för vissa att följa den föreskrivna behandlingen, det vill vi skapa ett stöd för, säger Markus Lingman. 

Tanken är alltså att varje app ska kunna utformas utifrån patientens behov. Det vill säga om man brukar glömma hämta ut mediciner eller att  ta dem så ska man få en påminelse om det. Projektet varar under tre år och finansieras med tre miljoner kronor av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova. 

– Det är ett projekt som vi hoppas blir unikt för Halland och något vi bygger vidare på sedan. Att pengarna kommer från statliga forskningspengar är för oss en kvalitetsstämpel och det är vi glada för, säger Markus Lingman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista