Travhästen Spring Erom.
Travhästen Spring Erom laddar inför sitt sista stora lopp med tränaren Dan Widegren. Foto: Sveriges Radio

Sista loppet för äldsta elittravaren

1:23 min

På lördag är det dags för det sista loppet för tolvåriga travstjärnan Spring Erom från Halmstad. Sedan väntar en ny karriär.

Tidigare i år tävlade hingsten som den äldsta häst någonsin i Elitloppet. Dagen före sin stora final på travet i Halmstad laddar han med att ta det lugnt och mysa i hagen. 

Dan Widegren har varit tränare för Spring Erom i två och ett halvt år och tror att anledningen till att hästen har orkat ligga på topp så länge är hans psyke. 

– När man har varit med om så mycket som han har så brukar man inte vilja ta i när man blir gammal - men det gör han.

Spring Erom är tolv år gammal men åldern hejdar inte hans energi.

– När de andra hästarna går och degar i hagen springer han runt och leker och busar så jag vet inte vad han är gjord av, säger Dan Widegren. 

Det är inte travhästen själv som sätter stopp för tävlandet. I Sverige får travhästar inte delta i lopp efter tolvårsåldern och att enbart satsa på utrikeskarriär var inte aktuellt.

– Ägaren och vi har tagit beslutet att det känns väldigt gott att sluta på topp, för det är väldigt lätt att det går åt andra hållet. Nu väntar tid som avelshingst och ett "harem" i Västerås, säger Dan Widegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista