Personal och boende på Höstro, Långaryd
År 2017 blev bra tycker Margareta Bogren, Christina Carlsson, Maja Ericsson, Elisabeth Bengtsson och Johanne Olsson. Foto: Sveriges Radio

Extra aktivt år på Höstro

2:31 min

Nobelfest, djurdag, bakutflykt och julmarknad – äldreboendet Höstro i Långaryd har haft ett händelserikt 2017. De extra aktivitetspengarna har gjort skillnad.

Christina Carlsson som jobbar på Höstro berättar att pengarna man fick i det så kallade ”Projektet” bland annat har använts till ett besök på Sågknorren.

– Det är ett pensionat i Femsjö dit några åkte på en dagsutflykt för att baka stenugnsbakat bröd.

– Det är så roligt att baka, så det var väldigt lyckat! Jag skulle gärna bakat mer, men tiden kan ju inte räcka hur länge som helst, säger 97-åriga Margareta Bogren med ett stort leende.

Hon uppskattade även julmarknaden som hölls för första gången och lockade 18 utställare och en hel del besökare.

Djurdag med häst och vagn-turer är en annan höjdpunkt och det var även boendets egen Nobelfest med trerätters middag, säger Maja Ericsson, 94 år.

– Det är roligt att klä upp sig lite ibland och komma till festdukade bord med underbar och god mat och underhållning.

Både personal och äldre hyllar Christel Johansson som samordnar aktiviteterna. Alla är också mycket glada för att boendet i år fick tillbaka sitt kök, efter att ha varit utan i mer än tio år. Det blev möjligt tack vare att förskolans måltider samordnades med äldreboendets.

– Det är ett underbart beslut! Vi kan laga den mesta maten här nu och jag har även förberett lite inför nyårshelgen då vi har stängt. Skinka, risgrynsgröt klenäter, godis, frukt och kakor, säger kocken Elisabeth Bengtsson.

Vad tycker du om att förskolebarnen äter här?

– Det är jättebra. De äldre äter lite senare men de kommer ofta upp och tittar till de små och säger hej. De äldre tycker det är roligt med barnen och barnen tycker om de äldre. Det blir en bra blandning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista