Jonas Lidström och Stina Hansson vid Falkenbergs Fontänhus. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Jonas Lidström och Stina Hansson vid Falkenbergs Fontänhus. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Fontänhus viktigt för ungas hälsa i Falkenberg

2:07 min

Fontänhuset Falkenberg märker att allt fler unga inte mår bra. Verksamheten får 900.000 kronor från Falkenbergs kommun för 2018.

– Vi har genomgått en föryngring och har idag runt 50 ungdomar som på olika sätt får stöttning av Falkenbergs Fontänhus, säger handledare Jonas Lidström.

Falkenbergs Fontänhus får 900 000 kronor i föreningsbidrag från Falkenbergs kommun för 2018.

– Pengarna gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet, som främst handlar om att varje dag kunna ha en arbetsinriktad dag för våra medlemmar. Men vi arrangerar också olika sociala aktiviteter för våra medlemmar, berättar Jonas Lidström.

Idag har man drygt 370 medlemmar. En av dessa är Stina Hansson, som  har varit med sen 2006:

– Jag är förtidspensionerad på grund av psykisk ohälsa. Jag sökte hos vuxenpsykiatrin när jag flyttade till Falkenberg arbetsterapi eller någon daglig sysselsättning. Svaret var att det inte fanns i Halland, men fick tips om Fontänhuset. Sen dess har jag varit kvar!

Medlemmarna i Fontänhuset har tidigare mest varit lite äldre, men i takt med att psykisk ohälsa blir allt vanligt bland yngre har det skett en förändring bland besökarna på Fontänhuset:

– Många av ungdomarna har lärt känna oss genom den samverkan vi har med Falkenbergs gymnasieskola. Många av dem har en stökig skolbakgrund med hemmasittarproblematik och den isolering som det innebär, säger Jonas Lidström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista