Erland Linjer (M) socialnämndens ordförande Varbergs kommun. Foto: Sveriges Radio
Erland Linjer (M) tycker att det var ett misstag att den högerextrema profilen har fått underhålla på äldreboenden i Varberg. Foto: Sveriges Radio

Politikern: Fruktansvärt att högerextrem profil underhöll på äldreboende

2:53 min

En profil inom högerextrema kretsar har av Varbergs kommun anlitats för att underhålla på kommunens äldreboende. "Fruktansvärt," säger socialnämndens ordförande Erland Linjer (M).

Att den välkända profilen har fått underhålla brukare på kommunens äldreboende kritiseras av socialnämndens ordförande i Varberg, moderaten Erland Linjer. 

– Jag tycker det här är fruktansvärt. Jag tycker det har skett ett misstag. När man anlitar någon bör man undersöka lite mer vem det är man tar kontakt med. Det är inte så svårt att göra när man har Google, säger Erland Linjer.

Mannen var så sent som 2007 partiledare för högerextrema Nationaldemokraterna och har för bland annat föreläst om rasbiologi för flera högerextrema grupper.

På kommunens äldreboenden ska mannen ha berättat om staden Wiens historia med hjälp av bilder och musik.

– Jag pratade med förvaltningschefen, och de har redan satt igång ett arbete för att det inte ska ske igen. Google är ett utmärkt verktyg för att se, det tar inte mer än 30 sekunder så ser man att denna personen inte borde anlitats, säger Erland Linjer (M) och fortsätter:

– Vi måste veta vad han har sagt där ute, och om han har hållit sig till ämnet han skulle prata om, eller om det kommit in andra ovälkomna inslag.

Aftonbladet var först med att rapportera om nyheten. P4 Halland söker  profilen för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista