bron som brann i Halmstad
1 av 3
Tidigast till sommaren kan bron vara i drift igen. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.
bron som brann i Halmstad
2 av 3
Bron som går över Nissan är mycket allvarligt skadad och kan komma att ersättas helt och hållet. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.
bron som brann i Halmstad
3 av 3
Det var natten mellan nyårsafton och nyårsdagen som det började brinna i gångbron. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Brandskadad bro i bruk tidigast till sommaren

3:19 min

Bron som brann under nyårsnatten i centrala Halmstad är avstängd och kommer inte vara i drift förrän tidigast till sommaren.

Det var natten mellan nyårsafton och nyårsdagen som det började brinna i gångbron som går över Nissan, precis vid biblioteket i centrala Halmstad. 

– Det är stålbalkar som har vridit sig av värmen som uppstod när högspänningskablarna fick överslag, säger Peter Berndtsson, beläggningstekniker och ingenjör.

Och det kommer ta lång tid innan bron kan användas igen. Tidigast till sommaren kan bron vara i drift.

– Denna bron är väldigt populär och väl använd, så det blir ett avbräck för alla som brukar ta sig över här. Bedömningen är att bron sannolikt är mycket allvarligt skadad och kan behöva ersättas helt och hållet. Detta kommer påverka Halmstadbor under en avsevärd tid, säger  Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen.

Polisen har beslutat att häva avspärrningarna vid bron, och det underlättar arbetet med bron.

– Det betyder att vi nu får tillträde till bron och kan göra de undersökningar vi behöver göra för att exakt kunna ta reda på exakt vilka skador bron har blivit utsatt för, säger Anders Thorén.

Enligt polisen finns det ingen brottsmisstanke, och en teori är att det kan ha varit ett elfel som låg bakom branden. Det är en teori som Halmstads Energi och Miljö (HEM) inte tror på – utan de tror snarare att det var något externt som satte fyr på kablarna och att branden förvärrades av att elkablarna brann och plasten smälte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista