En lapp på dörren med texten: "Söker du för mässling? Dörren till höger".
Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio

Nytt fall av mässlingen – kan ha spridits på förlossningen

0:35 min

Ytterligare ett fall av mässling har konstaterats i Göteborg. Det handlar om en sjukhusanställd som vistats på förlossningen på Östra sjukhuset.

Den sjukhusanställda som smittats av mässling har bland annat vistats på förlossningen och risken finns att omkring fyrtio spädbarn kommit i kontakt med smittan.

Barnen som kan ha varit i kontakt med smittan kallas in för kontroller. och sjukhuset förbereder bland annat speciella rum. 

 – Man har börjat med smittspårning nu på morgonen. Det här är fall nummer tolv, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall vid Västra Götalandsregionen.

Det första fallet upptäcktes i början på december. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har med anledning av mässlingsutbrottet kallat in extra vårdpersonal på sjukhusets akutmottagningar för att förhindra vidare smittspridning. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.

SU gör en så kallad immuninventering av hela sin personal - 17 000 personer. 

Men utbrottet ska sättas i perspektiv.

– Vi har en region på runt en miljon människor. Nu har vi tolv fall under tre veckor. Risken i samhället att bli smittad är ytterst låg, säger Leif Dotevall.

Enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska universitetssjukhuset kan man inte utesluta att patienter och personal smittats på kvinnokliniken där den anställda arbetar. Man är redo att ge vaccin eller immunglobulin.

Den som varit patient på Kvinnokliniken, Östra sjukhuset, under perioden 28-29 december uppmanas kontakta sjukvården på telefon: 031-343 12 50.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".