Viktigt meddelande till allmänheten och brandhärjad bro.
Ett VMA-sms skickades ut i samband med brobranden under nyårsnatten. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio/Skärmdump.

Länsstyrelsen: Bra med VMA-sms vid brobrand

5:32 min

Det var bra att sms-funktionen användes som informationskanal när det brann i en gångbro i centrala Halmstad under nyårsnatten, tycker Marcus Johansson på länsstyrelsen.

Natten mellan nyårsafton och nyårsdagen började det brinna i en gångbro i centrala Halmstad. Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickades ut via sms, men det tog olika lång tid för Halmstadbor att få meddelandet till sin telefon – och det var inte alla som fick ett sms.

– SOS skickade iväg sitt larm 01:49. Jag fick det 01:54. Min hustru har en annan operatör och fick den 02:12. Så det diffade 18 minuter där, berättar Hans Ekberg, som är räddningschef.

P4 Halland har även pratat med Halmstadbor som inte fick något sms alls.

Men Marcus Johansson på länsstyrelsen tycker det är bra att sms-funktionen användes.

– Vi i samhället är ofta nyfikna på vad det är som händer, även om det sker på natten. Det är ett bra komplement till radion och andra nyheter, säger han.

VMA kan användas på olika nivåer. En nivå är att skicka ut ett sms, som gjordes i samband med brobranden vid nyår. En annan nivå är att sätta igång utomhuslarmet Hesa Fredrik, som man gjorde när det brann i hamnen i Halmstad för några år sedan.

– Fördelen med sms-funktionen är att man kan avgränsa det till ett visst område. Men skulle det vara riktigt farligt larmar man med Hesa Fredrik. Då kan man inte avgränsa till ett litet område, utan då får hela orten höra. Det var inte nödvändigt denna gången, förklarar Marcus Johansson.

Att sms:en inte dyker upp hos mottagarna samtidigt beror på att olika operatörer har anammat tjänsten på olika sätt. Därför kan det bli fördröjningar. Det kan också bli fördröjningar på grund av mycket telefontrafik. 

– Det som är viktigt att tänka på är att vi som jobbar med räddningstjänsten vill informera om vad som händer. Vi jobbar för att hitta ett nytt system för att varna allmänheten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista