Havsörn till höger, fågelskådande man med kikare till vänster.
Just nu kan du få se havsörnar om du besöker Getterön, berättar Mikael Nord. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio och Cecilia Rosén/Sveriges Radio.

Getterön femte hetaste fågellokalen i landet

3:27 min

Getterön i Varberg är en av de allra bästa platserna i landet om man vill se så många olika slags fågelarter som möjligt.

De bästa ställena att spana efter fågel är som tidigare år Ölands södra udde och Falsterbonäset i Skåne. Men Naturum Getterön i Varberg hamnar högt upp på listan – och är den femte bästa fågellokalen i landet. 

– Det känns inte bra alls. Vi ska ligga i toppen naturligtvis, säger Mikael Nord på Naturum Getterön. 

– Nej, det är naturligtvis jätteroligt. Artportalen är en nationell rapporteringssida man går in på, och det beror ju på hur mycket folk är ute och rapporterar.

Förra året iakttogs 227 arter på Getterön. Men om fler ornitologer rapporterat sina fynd till artportalen så hade Getterön hamnat ännu högre upp listan tror Mikael Nord på Naturum Getterön. 

– Det saknas en del från Getterön som inte har rapporterats. men det är en bra siffra, och vi har mycket besökare. Det är nästan folk varje dag här, året runt och tittar på fåglar.

Varför vill fåglarna komma till just Getterön? 

– Getterön har funnits i många år och det är ett eldorado för fåglar. Det är ett skyddat område med våtmark, havsvik, strandängar. Det ligger bra i läge för fåglar att landa, rasta och häcka.

Och just nu kan du få se havsörn och mindre sångsvan, en hel del änder och gäss om du besöker Getterön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista