Mordförsök Kattegattgymnasiet
Hovrätten sänkte straffet efter knivbråket på Kattegattgymnasiet. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Sänkt straff efter knivbråk på Kattegattgymnasiet

1:59 min

Hovrätten sänker straffet för 19-åringen som attackerade en elev vid Kattegattgymnasiet med kniv, det rapporterar Hallandsposten.

Tingsrätten dömde den 19-årige mannen till fem och ett halvt års fängelse och utvisning för mordförsök. Domen överklagades till hovrätten, som nu sänker straffet till ett år och två månader för grov misshandel, och de upphäver beslutet om utvisning.

 – De har gjort en annan bedömning. Tingsrätten bedömde det som försök till mord, men i hovrätten sa de att det var en grov misshandel, säger åklagare Charlotte Österlund.

Själv tycker åklagare Charlotte Österlund att det fanns ett uppsåt att döda. 

– Ja, med tanke på hur han hanterade kniven, dels när han gjorde ett utfall mot buken och knivskärningen mot ansikten, säger hon.

Det var i början av september som en elev på Kattegattgymnasiet i Halmstad blev knivskuren under ett bråk på skolan. En 19-åring åtalades för mordförsök och dömdes till fem och ett halvt års fängelse. 

Men nu sänker hovrätten alltså straffet, och istället för mordförsök är rubriceringen nu grov misshandel.

Åklagare Charlotte Österlund har inte pratat med offret, och säger att det inte är uteslutet att vända sig till Högsta domstolen för att överklaga. 

– Vi får ta en diskussion om det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista