Fel kött i var tredje köttfärsförpackning

1:02 min

Myndigheterna i Västra Götaland och Halland genomförde 2017 kontroller av butiksmalen nöt- och blandfärs och man fann stora brister i hur köttet hanterats.

– Bakgrunden har varit de skandalerna som har varit med bland annat hästkött. Man vill säkerställa att konsumenten får det man köper, säger länsveterinär Emma Andersson på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, till P4 Halland.

Det rör sig i flera fall om gris och i något fall om får och get. En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller även mer av proteinet kollagen och fett än vad som står angivet på förpackningarna.

– Vi har gjort 150 kontroller, säger Emma Andersson.

Oxfilé som serverades på pizzerior kontrollerades också. Vid kontroll av oxfilé-pizzor fann man bara ett fall där köttslaget avvek, men det är oklart vilket djur det rör sig om. 97 av kontrollerna handlade om oxfilé. 

Och resultatet förvånar Emma Andersson. 

– Ja, det gör det faktiskt. Och det är framför allt det med nötfärsen som sticker ut. Och här har man gjort en tillsyn på butiker som maler egen färs. Då har det visat sig att det finns inblandning av andra djur, framför allt fläsk.

Det finns en misstanke om att det är bristande rutiner i rengöringen av köttkvarnarna som ligger bakom detta.

Kontrollarbetet fortsätter 2018-2019.