Skidspår i Hyltebruk utan snö. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.
När kylan kommer kan det bli snö längs SK Hyltes skidspår. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.

När kylan kommer är snöjobbarna redo i Hylte

2:08 min

Runt om i länet står snötillverkarna på tå inför kylan som ska komma. I Hyltebruk är skidklubben lite extra revanschsugen.

– Vi är redo, säger Thomas Magnusson, ordförande i SK Hylte.

Redan under förra köldknäppen fick SK Hylte ut snö på en mindre del av konstsnöslingan vid Örnvallen berättar Magnusson. Men nu är marken grön igen på slingan utanför den lilla grå klubbstugan efter att regnet gjort sitt. Ett trettiotal medlemmar är redo att hjälpa till att tillverka snö nu när kylan kommer, och revanschsugna efter de senaste årets maskinkrångel.

– Pistmaskinen gick sönder och har gjort sitt. Det var tekniska fel och även råkade vi ut för en del skadegörelse, säger Thomas Magnusson.

Nu väntar de på att en ny, begagnad maskin ska levereras. En maskin som de leasar delvis men också tagit lån för att finansiera.

– Den är bara tio år gammal, och kommer vilken dag som helst, säger han.

Förra vintersäsongen var inte bra för någon skidanläggning på grund av det milda vädret. Och en sådan säsong till skulle inte vara bra för SK Hylte.

– Nä det är klart, det vore negativt. Vi har ju fortfarande våra fasta kostnader som vi inte kan bli av med. Vi klarar inte totalekonomin om vi inte kan producera snö. Men vi är väldigt envisa och tjuriga i den här delen av Sverige, och vi ger oss inte så lätt. Vi kämpar vidare tills vi får det här på fötter och hoppas och tror på minusgrader, säger Thomas Magnusson.

Även på de andra konstsnöanläggningarna runt om i länet är man beredda på kylan.

– Vi har laddat batterierna inför den här nya kylan, och hoppas att den räcker lite längre än den förra, säger Stig Carlsson på Åkulla skidallians som lyckades få ihop ett kortare spår vid den förra köldknäppen. Men det smälte bort efter några dagar.

På Vallåsens skidanläggning är alla snökanoner ute.

– Vi är så redo man kan vara. Nu håller vi tummarna för att det blir tillräckligt kallt tillräckligt länge så kan vi öppna snart, säger Jesper Malmkvist, platschef på Vallåsen.

Martin Siljegård på skidanläggningen i Ringenäs utanför Halmstad följer väderprognoserna slaviskt.

– Vi har sagt att vi hoppas ha spår klara till nästa helg, och kör igång så fort vi kan, säger han.

Siljegård lägger också till att snötillverkning inte är ofarligt, och påpekar att när tillverkningen pågår, vilket den lär göra dygnet runt, så är skidanläggningen en arbetsplats och inte ett ställe för lek.

– Det har hänt att folk kommer och vill prova att åka pulka eller så när vi börjat få ut lite snö, men så länge tillverkningen är igång så kan det alltid hända grejer och det kan gå riktigt illa. Så vi vill inte att folk rör sig på anläggningen, säger Siljegård.

Även i Ätran är snöjobbarna redo att göra i ordning spåren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista