Nicklas Norin
Nicklas Norin, butiksägare. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio.

Två köttkvarnar förhindrar att olika köttsorter blandas

3:08 min

Butiksägaren Nicklas Norin har två köttkvarnar i sin butik, och det ska förhindra att fel sorts kött hamnar i köttfärsen.

En kontroll som länsstyrelsen har gjort visar att i var tredje köttfärs så finns det fel kött. Länsstyrelsen tror att det har att göra med rengöring av köttkvarnar.

Nicklas Norin är butiksägare på Ica Supermarket i Söndrum i Halmstad och de maler sin köttfärs själv. 

– För vår del, som maler mycket färs, har vi säkrat upp det genom att ha två stycken köttkvarnar. Vi hanterar nötkött i en helt separat kvarn som inte innehåller något fläsk alls. Vi känner oss trygga, säger han. 

Normalt sett har man en blandarkvarn. Den rengörs varje kväll och därefter maler man enligt ett schema då man maler nötfärs först. Men då kan det finnas spår av fett från fläskkött i kvarnen, trots att man maler ur. 

– Fett sätter sig i kvarnhusen, vi pratar väldigt små mängder. Enstaka paket kan säkert ha spår av det. 

Det var främst fläskkött som hamnat i nötköttet, och Nicklas Norin tror inte att det beror på fusk utan att det är en rengöringsmiss.

Men i kontrollen har man också sett spår av get – och att det skulle vara ett misstag ser Nicklas Norin som mindre troligt. 

– För mig är det väldigt, väldigt konstigt. Att man försöker fuska, säger han. 

Han hoppas att butiksägare får sig en tankeställare och ser över sina rutiner. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista