Sjukhuset i Varberg, huvudentrén. Foto: Sveriges Radio Halland.
Sjukhuset i Varberg. Foto: Sveriges Radio Halland.

Misstänkt fall av mässling i Varberg

3:47 min

Ett nytt fall av mässling kan ha upptäckts på sjukhuset i Varberg. Hittills har 15 personer smittats sedan utbrottet i Göteborg i början av december.

En patient som vårdats på sjukhuset i Varberg tidigare i veckan kan ha smittats av mässlingen. Patienten har kunnat kopplas till utbrottet i Västra Götaland och det var när hon uppsökte sjukhuset i Varberg som misstanken uppstod.

Hon sa själv att hon var mottaglig och kunde få mässling. Sjukhuset i Varberg vidtog då de åtgärder som behövdes men var tvungna att transportera henne en kortare sträcka på sjukhuset.

– Vi kunde inte utesluta att det kunde vara en tidig fas av mässling. Därför kartlades all personal och alla patienter som har varit i omgivningarna där den här transporten skedde, säger Mats Erntell, smittskyddsöverläkare Region Halland.

Personal i behov av kompletterande vaccinationsskydd har sedan dess vaccinerats.

27 personer födda mellan 1965 och 1980 som besökt sjukhuset kommer kontaktas. Åldersgruppen är den där minst antal generellt är vaccinerade eller redan har haft mässlingen.

Hallands nyheter var först med att rapportera om fallet.

Fakta: Vad gäller som mässlingsvaccin

• Födda före 1960: De flesta är immuna mot mässling efter genomgången infektion

• 1960-talet: Varierande immunitet, ett flertal kan vara icke-immuna

• 1970–1980: De flesta barn har fått en dos MPR i skolan vid 12 års ålder. En del har även fått en dos mässlingsvaccin under småbarnsåren (påbörjades under 1970-talet men med varierande genomslag).

• 1981–2001: De allra flesta barn har fått två doser MPR (infördes 1982). Dos ett gavs vid 18 månaders ålder, dos två vid cirka 12 års ålder.

• 2002: De allra flesta barn har fått två doser MPR. Dos ett ges vid 12–18 månaders ålder, dos två vid 6 till 8 års ålder.

• Från 2006: Barn upp till 18 år ålder erbjudas kompletterande doser om de inte tidigare vaccinerats enligt programmet, det vill säga med två doser MPR.

MPR är ett kombinationsvaccin mot mässling (morbilli), påssjuka (parotit) och röda hund (rubella).

Källa: Socialstyrelsen

Sammanställt av TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista