Johannes Brost. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Johannes Brost har avlidit. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Skådespelaren Johannes Brost har avlidit

3:24 min

Skådespelaren Johannes Brost är död, meddelar hans familj i ett mejl till TT. Han blev 71 år gammal.

Johannes Brost avled på Skånes universitetssjukhus på torsdagen i sviterna av cancer.

"Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss", skriver familjen i ett mejl till TT. 

Johannes Brost är bland annat känd för att ha medverkat i julkalendern Stjärnhuset och för rollen som bartendern Joker i tv-serien Rederiet. Han har även spelat i  Black Jack, Änglagård och Jönssonligan. Senast syntes han i en roll i miniserien Fröken Frimans krig i SVT.

Regissören Albin Glasell från Varberg har gjort filmen Barracuda tillsammans med Johannes Brost.

– Det började som en väldigt professionell relation med filmarbete, men under filminspelningen kom vi väldigt väl överens. Långt efter den hade vi hållit kontakt. Jag har suttit och ätit ostpaj med honom ute i hans trädgård. Och nu kommer det här helt plötsligt! Det känns jätteledsamt, säger Albin Glasell. 

Johannes Brost tillbringade många somrar i södra Halland. 

– Ett utav de bästa minnena är nog det första. Det var på Laholmsspelet, det minns jag mycket väl. Det var svinmycket folk överallt och vi hade aldrig träffat Johannes Brost. Vi skulle prata manus med honom. Vi träffar honom i hans trailer, en liten skön husvagn där han höll till. 

Där träffar vi den spralliga, rätt långa mannen som skuttar runt och är superglad över allt och alla. Samtidigt som han pratar med oss sminkar han sig till showen. Det var en fantastisk uppenbarelse att se denna goa gubben som älskade allt som hade med hans jobb att göra.

Även skådespelarkollegor sörjer Johannes Brosts bortgång. 

– Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk, säger Sissela Kyle.

Hon spelade mot Johannes Brost i Fröken Frimans krig och har dessutom regisserat honom i musikalen Top hat.

Johannes Brosts morföräldrar drev järnvägshotellet i Veinge, där hans mor, skådespelerskan Gudrun Brost, föddes och ligger begravd. Johannes Brost har tidigare sagt att han vill begravas i Veinge bredvid sin mamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista