Björn Hellberg sitter med en bok i handen.
Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Björn Hellberg minns Johannes Brost: Levnadsglad och rolig

4:51 min

Den fjärde januari 2018 avled Johannes Brost i sviterna av cancer. Tenniskännaren Björn Hellberg minns sin vän som en god lyssnare och en levnadsglad man, med en del av hjärtat i Laholm.

Författaren och tenniskännaren Björn Hellberg har känt Johannes Brost länge och han fick onda aningar redan i oktober, och kände på sig att något inte stod helt rätt till.

– Vi har en förening där han var hedersartist. Han missade praktiskt taget aldrig möten under Swedish Open-veckan i Båstad eller Stockholm Open. Denna gången lämnade han återbud i sista stund. Det skulle mycket till för att han skulle dra sig ur, så då förstod jag att det var allvarligt, säger Björn Hellberg.

Björn Hellberg blev Laholms kommuns första hedersmedborgare, och Johannes Brost var den andra. 

Det känns tomt att han är borta. En god vän och en skicklig skådespelare. 

– Han hade ett brett och elastiskt register. Han behärskade så väl komiska roller som seriösa och djupdykande. Många hade en skev bild av honom, att han var en spelevink som uppträdde i Fångarna på fortet. Men han var också en mycket seriös yrkesutövare som strävade efter perfektionen. 

Hur var han privat?

– Väldigt uppsluppen, levnadsglad och rolig. Dessutom behärskade han konsten att lyssnade, och han bjöd på sig själv. 

Och trots att Johannes Brost själv inte kom från Laholm hade han en stark koppling till trakten. Bland annat drev hans morföräldrar järnvägshotellet i Veinge, där hans mor, skådespelerskan Gudrun Brost, föddes och ligger begravd.

– Jag tror att han har en del av sitt hjärta i Laholm, det är jag helt övertygad om, säger Björn Hellberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista