Stefan Lemon, verksamhetschef för BUP i Halland ser positivt på tillskottet i årets budget.
Stefan Lemon, verksamhetschef för BUP i Halland ser positivt på tillskottet i årets budget. Foto: Casper Sewerin

Satsning på barnpsykiatri i Halland

1:14 min

Det satsas extra mycket pengar på barn- och ungdomspsykiatrin i Halland i år. Detta eftersom antalet patienter ständigt ökar.

– För det första så inger det lite hopp till hela organisationen. Man känner att det är någon som ser att vi sliter hårt och har väldigt mycket att göra, säger Stefan Lemon, verksamhetschef för BUP i Halland.

Psykiatrin Halland lägger i år närmare tio miljoner extra kronor på barn och unga som lider av psykisk ohälsa eller har missbrukande föräldrar. Förra årets budget för barn- och ungdomspsykiatrin var 119 miljoner kronor och anledningen till att läggs till en extra summa i år är för att det blir allt fler barn och unga som är i behov.

– Man har alltså här unika patienter 2013 då det var 3544 unika patienter och nu fram till november så var det säkert 5000 unika patienter, säger Stefan Lemon.

Tillskottet i budgeten kommer bland annat gå till fler personal men också till att vidareutbilda den nuvarande.

– Man måste bli fler personal, eftersom antalet patienter ökat i förhållande till personal. Vilket gör att varje patient får färre besök. Så man behöver bli fler personal, men samtidigt så måste ta hand om den personalen som redan finns. Det gör man eftersom de får fler kollegor men man får också se till vilka områden som behövs utvecklas med utbildning, säger Stefan Lemon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista