Lilo Ståhlberg
1 av 2
Lilo Ståhlberg från Halmstad tycker att det är viktigt att alla får lära sig att läsa. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Maria Ehde Andersson
2 av 2
Maria Ehde Andersson är processledare för satsningen Språkstart Halland. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Språkstartare ska ge barn läsglädje

2:00 min

Det ska satsas på halländska barns språk. Familjer i Hyltebruk är först ut i länet med att testa den nya satsningen Språkstart Halland.

Maria Ehde Andersson, utvecklingsledare på Bibliotek barn och unga vid Region Halland, är processledare för den nya satsningen.

– Samhället är otroligt språk-och textberoende idag. Du måste ha det med dig för att kunna ta din plats i samhället så därför är det här jätteviktigt.

Språkstart Halland är ett samarbete mellan kommunerna och region Halland. Satsningen innebär att familjer med småbarn får besök av så kallad språkstartare som ska inspirera föräldrar till att prata, rimma, leka, och läsa med sina barn. 

– Att ha tillgång till språket är en avgörande faktor för hur det ska gå för dig i livet. Det har vi väldigt mycket belägg för.

Vi har gjord en stor forskningsstudie på vad det är som gäller och därför vet vi att det här är avgörande. 

Satsningen kommer att starta i Hyltebruk och fortsätter sedan i flera delar av länet. Sexåriga Lilo Ståhlberg från Halmstad tycker att det är viktigt att lära sig läsa.

– Om man går i fyran eller tvåan och får någonting att skriva eller läsa som är jätteviktigt, då måste man kunna läsa och skriva.

Vad är det bästa med att kunna läsa?

– När man kan läsa bra och om man inte är trött då kan man läsa en saga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista