Fortsatt oklart om hallänning insjuknat i mässling

0:52 min

Den patient som vårdats på sjukhuset i Varberg tidigare i veckan och som misstänks ha smittats av mässlingen, har hittills inte visat symptom på sjukdomen.

Enligt Region Hallands smittskyddsläkare Mats Erntell är det oklart om personen är smittad eller inte.

– Den personen vi följer har tills idag inte utvecklat tydliga symptom på mässling. Vi kommer att följa personen ytterligare ett dygn innan vi kommer kunna säga att det inte rör sig om mässling, säger han.

På fredagen rapporterade P4 Halland om att en patient som vårdats på sjukhuset i Varberg tidigare i veckan kunde ha smittats av mässlingen.

Patienten har kunnat kopplas till utbrottet i Västra Götaland och det var när hon uppsökte sjukhuset i Varberg som misstanken uppstod.

Hon sa själv att hon var mottaglig och kunde få mässling. Sjukhuset i Varberg vidtog då de åtgärder som behövdes men var tvungna att transportera henne en kortare sträcka på sjukhuset.

– Vi kunde inte utesluta att det kunde vara en tidig fas av mässling. Därför kartlades all personal och alla patienter som har varit i omgivningarna där den här transporten skedde, sa Mats Erntell till P4 Halland då.

Personen är i hemmet i karantän och är tillfälligt avstängd från sitt arbete i avvaktan på sjukdomsutvecklingen.

Finns något annat fall eller förmodat fall av mässlingsmitta i Halland?

– Nej det finns det inte.