Paul Barath på Kriminellas revansch i samhället, Kris.
Paul Barath hade en halv miljon i skulder när han övergav kriminaliteten. Foto: Privat.

Kriminella får hjälp att undvika skulder

1:41 min

Kriminalvårdare har börjat ge råd till intagna så att de kan undvika skulder. Halmstadbon och ex-kriminella Paul Barath på KRIS tycker Kriminalvården gör helt rätt.

Målet är att intagna ska undvika skuldsättning, som enligt Kriminalvården kan öka återfallsrisken i brott när den intagna lämnar fängelset.

Den före detta kriminella Paul Barath från Halmstad var skyldig mer än en halv miljon kronor när han kom ut ur fängelset.

– Skadegörelse, myndigheter, Brottsofferfonden, för bilar, försäkringsbolag som krävde ersättning av mig som dom hade betalat ut till brottsoffer då, säger han.

– Jag kände att jag måste ta itu med den sista pusselbiten, det ekonomiska då, då hade jag skulder på 560 000, säger Paul Barath.

Vid 30 års ålder bestämde sig Paul Barath att ta itu med sin ekonomiska situation. Han sökte skuldsanering och betalade av sina skulder månadsvis.

Kriminalvården har gjort helt rätt, säger Paul Barath, när de utbildar sin personal i att prata om skulder med intagna. Ett sådant möte ska nu äga rum redan när en person sitter häktad. 

På Kriminalvården säger Christina Källgren Petersson, chef för verksamhetsutveckling i anstalt och häkte, säger att de nu kan ge personen hjälp på flera sätt.

– När du blir häktad kan det ju vara en sådan enkelt sak att du har bilen parkerad på fel ställe så att det sätter igång och tickar parkeringsböter. Det är ju enkel fråga: "Var har du din bil parkerad? finns det någon som kan flytta den åt dig? Har du någon som kan betala din hyra?", säger hon.

Kriminalvården har inga siffror på hur många intagna som begår brott på nytt på grund av skuldsättning, som kan kännas överväldigande. 

Paul Barath, som gav upp sin kriminella bana, förklara att många känner att det inte är värt att jobba, eftersom deras lön till stor del går till att betala av skulder. 

– Många av dem känner "Jaha, då kan jag lika gärna gå på socialförvaltningen och ha samma pengar som om jag jobbar".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista