På ica i Vessigbro tillverkas en marängsvissemla som ett alternativ till den mer traditionella varianten.
På ica i Vessigbro tillverkas en marängsvissemla som ett alternativ till den mer traditionella varianten. Foto: Sveriges Radio/TT.

Semlan – marängsviss, falukorv eller vanlig?

1:38 min

På Ica i Vessigebro lanseras nu en semla med marängsviss. Samtidigt väcker falukorvssemlan uppmärksamhet.

Traditionell eller trendig – hur gillar du din semla?

– Det är en semla med nutella, grädde, skivad banan, florsocker och lite maränger på, säger Elin Persson på Ica i Vessigebro.

Vi blev sugna på att förnya oss och inte bara ha den gamla.

Butiken har inspirerats av sina kollegor i Västergötland, förklarar Elin Persson som tycker att semlan är ett bra alternativ till den mer traditionella fylld med mandelmassa och grädde.

– Alla tycker inte om mandelmassa eller tål mandel, så vi var lite sugna på att förnya oss, säger Elin Persson.

Utöver maränger fyller butiken ännu en variant med vaniljkräm och jordgubbar. Men de är inte ensamma om originella lösningar på semlor.

P4 Västmanland har rapporterat om den så kallade falukorvssemlan som görs på vetedeg med röd karamellfärg. Sen läggs mandelmassa i skivor inuti den rosa korven.

Därefter blandas vaniljkräm och grädde med gul karamellfärg som ska se ut som potatismos.

Läs mer: Så här gör du falukorvssemlan

Men är det inte för tidigt för att ens börja tänka på semlor – oavsett form och färg? Nej, det tycker inte Elin Persson i Vessigebro.

– De flesta börjar redan i mellandagarna. Då går startskottet!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".