Volleybollspelarna Noomi Roos och Maja Alderbo tillsammans med programledare Jonna Burén.
Volleybollspelarna Noomi Roos och Maja Alderbo tillsammans med programledare Jonna Burén. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio.

Föräldrar som tränare – både bra och dåligt

7:46 min

Noomi Roos och Maja Alderbo spelar båda för Hylte/Halmstads U13-volleybollag, och har båda haft sina pappor som tränare. Det är både bra och dåligt, tycker de.

Föräldrar som ställer upp ideellt för att träna sina barns lag kan vara ett hot mot svensk föreningsidrott, det visar ny forskning. Man kanske inte är kompetent nog att vara tränare.

Hylte/Halmstadspelarna Noomi Roos och Maja Alderbo har båda haft sina respektive pappor som tränare. 

– Det är bra ibland. Ibland kräver de mer av en, säger Maja Alderbo. 

– Det är bra att få skjuts, och man känner sig trygg. Men man kan också känna att man får mer press på sig, för att föräldrarna är där och ser, säger Noomi Roos. 

Noomi och Majas pappor har inte spelat volleyboll, trots att de är ungdomstränare.

– De tänker mer vad vi ska göra, och kollar på youtube och så, säger Maja Alderbo. 

P4 Hallands volleybollexpert Andréa Jacobsson har också haft sin pappa som tränare och inte heller han har spelat volleyboll. 

– Jag hade tyckt att det är fantastiskt att få in föräldrar i föreningarna, men som ett komplement till mer kompetenta tränare. Jag vet att volleybollförbundet håller utbildningar för ungdomstränare. Man behöver inte ha varit spelare själv, men man behöver en utbildning. Youtube i all ära, men jag tror det behöver en större insats, säger Andréa Jacobsson. 

Och det kan vara lite jobbigt att ha en förälder som tränare, det vittnar både Noomi Roos och Maja Alderbo om. 

– Man pratar om hur det har gått på träningen i bilen. Det kan vara bra för man kan få lite mer taktikprat, men det kan också vara dåligt. Har man haft en dålig träning vill man bara få väck det! 

Vad ska man göra för att lösa detta då? 

– Jag tror det är viktigt att involvera föräldrarna. Det finns mycket annat i idrotten, den ska vara lekfylld och lustfyllt och fysisk aktivitet. Och där kan du bidra även om du inte kan sporten, säger Andréa Jacobsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".