Ulf Davidsson.
1 av 2
Ulf Davidsson. Foto: Peter Z Bergwall/Privat och Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Ulf Davidsson.
2 av 2
Ulf Davidsson. Foto: Muhamed Ferhatovic

Avloppsvatten i trädgården – ledningar klarar inte trycket

1:55 min

Avloppsvatten pumpades rakt ut i havet när Olofsbo drabbades av stora regnmängder. Nu säger Vivab att pumpkapaciteten måste ses över.

Ulf Davidsson är en av dem som drabbades när stora vattenmängder hamnade i Olofsbo. 

– Det stod vatten överallt. En del av avloppsvattnet kom in till några av stugorna, säger han.

Han och flera andra som har stugor i området fick se brunnar som svämmade över, och trädgårdar som blev vattenfyllda. Och så riskerar det att bli varje gång det kommer kraftigare regn, säger Ulf Davidsson.

Enligt Vivab, som ansvarar för vatten, avlopp och avfall i kommunen, klarar inte ledningarna i området av det stora vattentrycket och därför blir det den typen av översvämningar.

Vivab, stugägarna på Olofsbo och Falkenbergs kommun kommer ha ett möte för att komma fram till vilka lösningar som behöver vidtas framöver. Henrik Tysklind är distributionschef på Vivab och säger att man redan idag har en del förslag på vad man vill förbättra i området.

– Vi kommer att fortsätta titta på pumpkapaciteten och bygga ut ledningsnätet, säger han.

De jobbar nu på att få bort vattnet från området, men Ulf Davidsson är besviken över att avloppsvattnet pumpats ut i havet.

– Det är en av Västsveriges finaste badstränder så det känns olustigt att man pumpar ut det i havet, både för gästerna, oss som bor här men också för naturen känns det olustigt, säger han.

De fick pumpa ut det i havet för att det annars hade hamnat på vägen, vad tänker du om det?

– Det finns väl slamsugningsbilar, de hade man kunnat använda istället för att lägga det i havet, säger Ulf Davidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".