översvämningar i Olofsbo
Markus Oskarsson är kritisk till att avloppsvatten har pumpats ut till vattendrag. Foto: Marie Louise Magnusson och Peter Z Bergwall/Privat.

Avloppsvatten pumpades ut i havet: "Borde gå att lösa på annat sätt"

2:46 min

När det har regnat mycket i Olofsbo har Vivab pumpat ut avloppsvatten i havet. Det är Markus Oskarsson, lantbrukare från Rolfstorp, kritisk till.

Markus Oskarsson, lantbrukare från Rolfstorp, reagerade när han hörde om att Vivab pumpat ut avloppsvatten i havet. Han ringde in till P4 Halland och berättade att han tycker det är dåligt att funktionen som tillåter att avloppsvatten har pumpats ut till vattendrag finns överhuvudtaget.

– Det är väl ganska dåligt att gamla och nya anläggningar har den funktionen. Idag pratar vi mycket om miljötänk, och att man har rätt att släppa det rakt ut i vattendrag är inte så bra, säger han. 

Han har själv ett lantbruk, och frågan har ofta varit uppe i diskussion i branschen.

– Vi har rätt klara direktiv på vad vi får och inte får göra. Vi ska ha rätt så goda marginaler för våra gödselvolymer så det inte ska hända, säger han. 

Han tycker att det borde gå att lösa problemet på andra sätt än att släppa ut avloppsvattnet i vattendrag. 

– Och det borde vara rimligt att vi behandlas lika! tillägger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista