Josef Önnhed, fritids- och folhälsochef i Hylte kommun, delar inte bilden av att kommunen gör för lite för de unga
Josef Önnhed, fritids- och folhälsochef i Hylte kommun, delar inte bilden av att kommunen gör för lite för de unga. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio
#jagvill

Delade meningar om satsningar på unga

4:53 min

En del Hyltebor tycker att det görs för lite för barn och unga i kommunen. Andra är nöjda. Fritids- och folkhälsochefen anser att kommunen gör tillräckligt.

Det råder delade meningar kring om det satsas tillräckligt eller för lite på aktiviteter för barn och unga i Hylte kommun. En av dem som är kritisk är Susanne Magnusson.

– Det borde ordnas mer för ungdomar i Hylte. Här är mycket skadegörelse, många drar omkring sent på kvällarna och har ingenstans att ta vägen. Det har öppnats en fritidsgård men den är inte öppen de tider jag skulle vilja att den har öppet, sent på kvällar och helger, säger Hyltebon Susanne Magnusson.

12-åriga Noomi Roos har en annan åsikt.

– Det händer mycket för ungdomar, säger hon.

I en kommentar under en av P4 Hallands artiklar som delats i sociala medier skriver en annan:

"Överhuvudtaget görs det allt för lite för barn och ungdomar i kommunen. Satsningar görs på äldre, vilket absolut är fantastiskt, men den yngre generationen satsar man inte så mycket på."

Josef Önnhed, fritids- och folkhälsochef i Hylte kommun, delar inte bilden av att kommunen gör för lite för de unga.

– Jag tycker definitivt att vi gör tillräckligt men man kan alltid göra mer. Men det är kul att vara i det läge som vi är nu där det händer väldigt mycket, säger han.

Det Josef Önnhed syftar på är bland annat fritidsgården i Hyltebruk som startade under hösten 2017. Den är öppen tisdag till torsdag klockan 15.30-20.15 och varannan fredag 18.30-22.15 för barn och ungdomar från 13 till 18 år. Kommunen satsar även på en mobil fritidsgård som kommer åka till Torup, Kinnared, Rydöbruk, Landeryd och Unnaryd en gång i veckan.

– För de som är äldre än 18 har vi ett arbetssätt som heter Boost Hylte där vi hittar på grejer för unga mellan 15 och 30 år. Det kan vara allt ifrån mindre aktiviteter på fritidsgården till en större föreläsning som vi tror att målgruppen kan tycka är kul och utvecklande.

Men det finns ingen verksamhet som riktar sig till unga under 12 år.

Röster har höjts från personer som är bekymrade över skadegörelse - vad kan kommunen göra för att nå ungdomar som inte aktivt söker sig till fritidsgårdar? 

– Givetvis vill vi skapa en verksamhet där alla unga som är intresserade av att ha en dialog och göra saker under kommunens vingar ska vara med, säger Josef Önnhed.

Samtidigt tycker han att unga människor ska ansvara för sin egen fritid och att  kommunen är med som ett stöd.

– Jag tror att den mobila verksamheten kommer kunna bli ett lyft vad gäller att nå ungdomar och ha en dialog.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".