Johan Staël von Holstein.
Johan Staël von Holstein. Foto: Sveriges Radio.

Näringslivsprofilen: Media är korrumperade bromsklossar

4:01 min

Näringslivsprofilen Johan Staël von Holstein från Halmstad kritiserar media för att skriva "skitartiklar" och vara korrumperade bromsklossar för näringslivet.

I ett Facebook-inlägg riktar Johan Staël von Holstein skarp kritik mot mediebolag som han tycker är korrumperade och bromsklossar i näringslivet.

– Är det inte dags att vi alla stämmer varje mediebolag, varje tidskrift och varje artikelförfattare varje gång vi läser en skitartikel, en illa underbyggd story eller en artikel full med fel och lögner? skriver Halmstadprofilen.

Johan Staël von Holstein har varit engagerad i flera företag, skrivit böcker och är inte rädd för att engagera sig i samhällsdebatten.

Om media som når oss blir trovärdig, kunnig, upplyst och initierad, blir den intressant och efterfrågad.

– Jag tycker att hela vårt samhälle hämmas av en alltför dålig journalistik. Den är styrd och vinklad sedan många decennier, säger Johan Staël von Holstein till P4 Halland. 

Han tycker att det ska krävas mer för att bli journalist – att man inte ska kunna bli journalist förrän man är specialist.

– Jag har själv figurerat i ett tusental artiklar och intervjuer i svensk media de sista tjugo åren. Vi kan räkna på en hand där det inte finns några fel. De är dåligt underbyggda, och ofta är det för att journalisterna inte är tillräckligt kunniga. 

Bengt Johansson, som har forskat om medier och människors upplevelse av journalistiken tycker att företagaren Johan Staël von Holstein lyfter viktiga frågor – främst gällande bristande resurser.

– För där är någonting som faktiskt är ett problem för journalistiken – och som vi har sett över lång tid, säger professorn.

Läs mer: Professor: Kritik mot media är ideologisk

Däremot tycker att han att kritiken om vänsteråsikter är mer komplicerad.

– Det är väldigt svepande att säga att all media är korrupt och har vänsteråsikter.

Han lyfter exempel där han har tittat på 50 års mediebevakning av svenska valrörelser.

–Tittar vi på bevakningen av svenska valrörelser är de ganska balanserade mellan höger och vänster. Det blir mer och mer balanserat dessutom faktiskt.

Om man har ett starkt ideologiskt perspektiv tycker man kanske inte att det riktigt speglas i nyheterna.

Johan Staël von Holstein tycker att det finns bra journalistik.

– Det finns säkert fem, tio procent som är riktigt bra. Men det är en enorm mängd med fördömande, felskrivningar, manipulerade och korrumperande artiklar. 

Han tycker dessutom att det ska få konsekvenser att skriva fel – att journalister som gör ett dåligt arbete ska förlora sina jobb.

– Om man stämmer varje tidning för varje artikel, varje journalist för det de gör fel, så folk börjar förlora sina jobb och får lida konsekvenser, som man gör i alla andra industrier! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista