Fotboll
Nu blir det fem i stället för tidigare tre spelarbyten per match. Foto: Terje Pedersen/TT

Fem byten i lägre divisioner

3:20 min

De fria spelbytena i fotbollens lägre divisioner blev en kort affär. Bara efter en månad rivs beslutet och ersätts med regler om fem spelarbyten.

För drygt en månad sedan fattade Representantskapet, Svenska Fotbollsförbundets beslutande organ, att ändra reglerna för spelbyten i division 1 för damer och division 2 och 3 för herrar.

En motion från Halland om fria antal spelbyten gick igenom. Men efter beslutet har det väckts kritik och på ett extrainsatt möte under tisdagen revs det tidigare beslutet. I stället utökas antalet spelarbyten från tre till fem per match.

Gunilla Gustafsson, vice ordförande för Hallands fotbollsförbund känner sig nöjd med beslutet, även om deras förslag om fria spelbyten nu ändras.

– Jag tänker att det harmoniserar ganska väl med den motionen som vi la och som var Onsalas önskan från början, att man skulle utöka antalet tillfällen för yngre spelare att vara med i match.

Skånes distrikt drev igenom ytterligare ett förslag på mötet som innebär att de fem spelarbytena bara får avbryta spelet vid max tre tillfällen. För att göra alla fem byten krävs alltså att några av bytena görs vid samma tillfälle.

Även om Gunilla Gustafsson tycker att den demokratiska processen har fungerat, tycker hon att det är förvånande att reaktionerna kommit först i efterhand.

– Jag tror att man rent generellt inte trodde att den här motionen skulle gå igenom, jag tror man blev tagen på sängen av det här, säger hon.

– Nu när det har blivit som det blivit så får man väl anse att det inte är en motion som var väl underbyggd från början på det sättet att man inte hade tagit hänsyn till olika infallsvinklar som distrikten har haft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista