Christina Almén
Christina Almén. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Köp bondens grönsaker – innan de skördats

3:20 min

Snart kan man köpa in sig i bondens skörd eller prenumerera på grönsaker i ett nytt projekt i Varberg.

Nu introduceras andelsjordbruk i länet. CSA – Community Supported Agriculture – eller andelsjordbruk innebär att producenter och konsumenter delar på både risken och vinsten av lokalproducerade livsmedel.

Detta är ett nytt sätt att stödja odlingar och lantbrukare på orten och samtidigt få möjligheten att äta lokalproducerat.

Det här introduceras alltså i Halland och då i Varberg och bakom satsningen står bland andra Christina Almén.

– Det innebär att det blir en hållbarare landsbygd. Det vill vi jobba för, både ekonomiskt och ekologiskt. Det innebär att producenterna kan producera mat som de vet på förhand är beställd av konsumenterna. Så de vet precis vad de ska odla fram, säger Christina Almén. 

Man delar på både vinsten och risken, om skördarna inte skulle bli som man tänkt sig. 

Vad kan detta innebära för småjordbrukare?

– De får en ekonomisk förutsättning att kunna driva sina producenter vidare. De kan få ett bättre pris när de säljer direkt och inte går via mellanhänder som ska ha sin del av kakan. 

Redan nästa vecka är första mötet och Christina Almén hoppas kunna starta projektet omgående. 

– Jag har lite svårt att rulla tummarna, så det får ske med en gång! Det pratas mycket om PT – personliga tränare, men vi vill köra med personlig bonde istället!

Tanken är att projektet ska vara i full rullning denna odlingssäsongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista