Elisabeth Falkhaven vid sidan av ett flygplan
Elisabeth Falkhaven (Mp) tror och hoppas att klimatfonden kan bidra till regionens miljöarbete.

Grön fond ska göra flyget dyrare för politiker

3:07 min

För att sporra Region Hallands politiker och tjänstemän att hålla budgeten och samtidigt göra miljön en tjänst ska klimatskadliga utgifter bli dyrare.

– Tanken med klimatfonden är att man lägger på några kronor på exempelvis en flygresa och använder pengarna internt för att minska utsläppen någon annanstans i verksamheten, säger Elisabeth Falkhaven, gruppledare för Miljöpartiet i Region Halland.

Hon menar att gröna fonder ger en tydlig effekt. Flera andra kommuner och regioner har använt sig av verktyget och sett resultat.

– Det får folk att tänka till. Vi kanske ska ta tåg istället för flyg den här gången, för annars blir det för dyrt. 

Förhoppningen är att så lite pengar som möjligt ska hamna i fonden i slutändan. Men väl där har Elisabeth Falkhaven flera tankar om vad de borde användas till.

– I till exempel Hylte, där man har haft en klimatfond i ett år och samlat ihop 100 000 kronor, har de olika nämnderna fått söka medel för att köpa in elcyklar.

Än så länge är fonden bara ett förslag, som kommer från den styrande majoriteten i regionen. Men planeringsarbetet är redan igång och förhoppningen är att få fonden på plats innan valet senare i höst. 

– Klimatfrågan är vår tids stora. Och för att lösa den behöver vi sporra människor och se till att det kostar att släppa ut koldioxid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".