Christian Eidevald, som är docent, tycker inte att ett förbud mot krigslekar på förskolor är rätt sätt att gå.
Christian Eidevald, som är docent, tycker inte att ett förbud mot krigslekar på förskolor är rätt sätt att gå. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio och Niklas Björling.

Docenten: Förbud mot krigslekar inte rätt väg att gå

3:59 min

Christian Eidevald, docent i förskoledidaktik, tycker att krigslekar bland barn är ett naturligt inslag och att ett förbud inte är rätt väg att gå.

På Västanvindens förskola i Halmstad har man nolltolerans mot att barnen leker krig och bygger vapen. Christian Eidevald, som är docent i förskoledidaktik vid Stockholms universitet, tycker att leken inte bör förbjudas.

– Barn leker väldigt många olika lekar, en del är lugna, andra äventyrliga. Ofta leker de sådant som de varit med om, sådant de sett på TV eller som sker hemma. Jag ser krigslekar som ett naturligt inslag, säger han till P4 Halland. 

Leken kan vara en form av bearbetning, eller en äventyrlighet, säger han.

– Detta skiljer sig från bråk, för i leken kan man se på ansiktsuttrycken att de skrattar ofta och att de inte slår varandra. Ibland missuppfattar vi leken som ett bråk, och generellt sett tycker jag det är en lek som ska uppmärksammas och kanske till och med uppmuntra till viss del. 

Finns det inte en risk att leken går över styr?

– Det är viktigt att ha den medvetenheten och ha känsligheten att veta när man ska gå in och avbryta leken. Men när det finns ett utbyte och man har roligt och är kompisar så är det en lek som inte har en skadlig inverkan, säger Christian Eidevald.

På förskolan finns barn som har varit med om riktiga krig – hur ska man tänka kring det?

– Det är viktigt att man pratar tillsammans så alla barn får en förståelse för det. Men är det under lekfulla former kan det vara ett sätt för barnen att bearbeta vad de varit med om. Men det bygger på frivillighet och glädje i leken. 

Nolltolerans mot kränkningar på förskolor tycker Christian Eidevald är bra.

– Ser man att barnen inte vill vara med ska man skydda dem. 

Men när det gäller nolltolerans mot krigslekar och vapenbygge är han mer kritisk. 

– Det tycker jag inte är en väg att gå framåt. Det kanske låter som kritik mot förskolan, men jag vet ju inte varför de tog detta beslutet. Rent generellt tycker jag snarare man ska utmana leken och göra den mer glädjefylld. Jag tycker nog inte ett förbud är det man ska jobba mot, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista