Bengt Johansson är professor i journalistik. Johan Staël von Holstein är företagsledare från Halmstad.
Bengt Johansson är professor i journalistik. Johan Staël von Holstein är företagsledare från Halmstad. Foto: Pressbild/Sveriges Radio.

Professor: Kritik mot media är ideologisk

4:08 min

Bengt Johansson, professor på Göteborgs universitet, säger att kritik mot medierna oftast är förknippat med ett starkt ideologiskt perspektiv.

 – Ibland kommer kritiken från vänster och ibland från höger. Om man har ett starkt ideologiskt perspektiv tycker man kanske inte att det riktigt speglas i nyheterna, säger Bengt Johansson, professor på Göteborgs universitet.

I P4 Halland i tisdags kritiserade Johan Staël von Holstein medierna för att vara politiskt påverkade.

– Jag tycker att hela vårt samhälle hämmas av en alltför dålig journalistik. Den är styrd och vinklad sedan många decennier, säger Johan Staël von Holstein till P4 Halland.

Läs mer: Näringslivsprofilen: Media är korrumperade bromsklossar 

Bengt Johansson har forskat om medierna och människors upplevelse av journalistiken. Han håller inte med Halmstadprofilen i kritiken mot mediebolagen.

– Det är väldigt svepande att säga att all media är korrupt och har vänsteråsikter.

Han lyfter exempel där han har tittat på 50 års mediebevakning av svenska valrörelser.

–Tittar vi på bevakningen av svenska valrörelser är de ganska balanserade mellan höger och vänster. Det blir mer och mer balanserat dessutom faktiskt.

Bengt Johansson tycker däremot att företagaren Johan Staël von Holstein lyfter viktiga frågor – främst gällande bristande resurser.

– För där är någonting som faktiskt är ett problem för journalistiken – och som vi har sett över lång tid, säger professorn.

Märks det på journalistiken?

– Ja, åtminstone slarvfel och småfel och när det är bråttom och man har lite tid och resurser. Det är klart att i den bästa av världar har journalister jättemycket tid att läsa in sig och vara experter – precis som han säger – och då blir det säkert ännu bättre. Sen tycker jag inte att allting därför är dåligt.

Det är klart att med mer resurser och mer tid blir det bättre journalistik.

Gällande partisympatier säger Bengt Johansson att det finns fler journalister som röstar vänster än höger – men säger att de professionella idealen väger tyngre.

– När man pratar om journalister brukar man säga att de har vänsteråsikter – och det har de ju i och för sig – men de professionella idealen att granska makten är mycket starkare än de politiska åsikterna.

Dessutom komplicerar påståendet av att skillnaden försvinner bland de journalister med mest makt.

– Där är det inte några vänsteråsikter i övervikt.

Däremot tycker han att svenska journalister ska vara rädda om sin trovärdighet – som jämfört med andra länder ligger förhållandevis högt.

– Man ska verkligen jobba för att ha rätt och göra rätt och ge olika perspektiv. Trovärdigheten är det enda som man har.

Varför ska vi lita på det du säger om medier?

– Ni får väl läsa om min forskning och se om ni tycker att den stämmer. Om man får fram alla åsikter, granskar dem och ser om det finns  täckning för det man säger – då blir det ett öppet samhälle, avslutar Bengt Johansson, professor i journalistik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista