Sofia Theander
1 av 2
Hyltebon Sofia Theander ser integrationen som en av de viktigaste frågorna inför valet. Foto: Sveriges Radio.
Rana Lebadi
2 av 2
Rana Lebadi besöker Öppna förskolan i Hyltebruk men önskar att det fanns fler aktiviteter där hennes barn kan leka med andra barn och hon kan träna sig på att prata svenska. Foto: Sveriges Radio.
#jagvill

Mammorna: Integrationen är jätteviktig i Hylte

1:52 min

Småbarnsföräldrarna Sofia Theander och Rana Lebadi tycker att integrationen är en viktig fråga i Hylte kommun.

– Jag tycker att integrationen är jätteviktig. Vi har fått många invandrare hit och det är viktigt att de känner sig välkomna och inkluderade i samhället. Att vi skapar mötesplatser och möjligheter för dem att lära känna de som har bott i Hylte under en längre period.

Hur skulle det kunna gå till?

– Det finns bra projekt redan nu men jag tror att mycket hänger på att varje person tar ett ansvar. Att man blir mentor åt någon, eller att man lär känna någon av de nyanlända så att det inte blir vi och dem. Det hänger inte på att det ska ordnas saker utan alla har lite eget ansvar.

Rana Lebadi har bott i Kinnared i två och ett halvt år. Hon besöker Öppna förskolan i Hyltebruk men önskar att det fanns fler träffpunkter.

– Vi behöver fler platser där man kan göra aktiviteter för både barn och föräldrar så att vi kan träffa svenskar. Barnen kan då leka med varandra och vi får träna på att prata svenska, säger hon.

Var eller hur träffarna anordnas spelar mindre roll, enligt Rana.

– Var som helst. Men det behövs en aktivitet i veckan där vi kan träffa svenskar. Det skulle vara till stor hjälp för oss, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista