Nidal al Fashtaki
Nidal al Fashtaki. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Nidal från Syrien: Fel att barn leker krig

3:53 min

Barn ska inte leka krig – det tycker trebarnspappan Nidal al Fashtaki som bor i Halmstad och kommer från Syrien.

Nidal al Fashtaki har flytt från Syrien men bor nu i Halmstad. Han har tre döttrar i förskoleåldern – och familjen har flytt från kriget i Syrien.

Vad tänker du om att barn leker krig? 

– Det är inte rätt. Men barnen vill upptäcka världen på något sätt. Och vi kan inte säga att det inte finns krig. De lär sig genom att leka sådana saker, säger han. 

Men Nidal al Fashtaki tror att det finns andra lekar som kan hjälpa dem att lära sig om världen.

Jag måste lära mina barn att det finns krig, att det finns bra och dåliga personer. Vi måste lära oss hur vi kan göra gott. 

På en förskola i Halmstad har personalen förbjudit barnen att leka krig, för att vissa barn blev illa berörda av krigslekarna på förskolan. Nidal al Fashtaki har pratat med människor som kommer från andra länder, och säger att de tycker att man inte ska leka krig.

– Vi tycker att det räcker att vi vuxna har sett krig. Vi vet alla dåliga effekter av krig. Vi måste stoppa det, och vi måste göra olika aktiviteter för att ta hand om barnen, säger Nidal al Fashtaki.

Men att leka krig kan också vara ett sätt för barnen att bearbeta vad de varit med om, eller vad de sett på nyheterna.

– Det är ett sätt. Vi kan inte förbjuda barnen att leka det. Det betyder att vi måste prata med barnen. Det finns alltid ett bättre sätt. 

Själva pratar han inte om krig med barnen. 

– Det räcker med oss. Vi måste bygga ett nytt liv. 

Hur tycker du att förskolorna ska tänka? 

– De får gärna prata med föräldrarna om det och upptäcka nya metoder för att hjälpa barnen. Personalen på förskolorna och föräldrarna kan samarbeta för att göra det bättre och lära barn att göra andra saker som kan hjälpa dem att göra sitt bästa för att göra världen bättre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista