Fästing
Fästingsäsongen har varit längre än vanligt. Foto: JOHAN NILSSON / TT

Mild höst och vinter bra för fästingar

2:04 min

Tråkigt för snöentusiaster, men desto roligare för fästingarna. Hösten och vinter har varit mild för landets blodsugande åttabening.

Göran Sahlén är universitetslektor i biologi vid Högskolan i Halmstad.

– Det är sega små individer som har en jättestark överlevnadsförmåga. Vi har ju fått mer på senare år för att det har blivit varmare klimat.

Den här hösten har det milda vädret gjort att det åttabenade spindeldjuret har varit aktivt längre än vanligt.

– Så fort det är varmare än en fem, sex, sju grader så somnar inte fästingarna utan då måste de röra på sig.

Hur påverkar det milda vädret fästingarna?

– Om fästingarna är aktiva måste de få energi från någonting så om de är aktiva hela vintern så går det åt väldigt mycket energi för dem och det är inte bra för att överleva till nästa sommar.

Det bästa för en fästing är naturligtvis att det är kallt tidigt så att de somnar direkt och vaknar i april, då mår de jättebra.

Fästingsäsongen har varit längre än vanligt men Göran Sahlen säger att sedan det blev kallare kring jul har fästingarna gått i ide.

– Om vintern håller i sig och det är frost och några centimeter tjäle fram till mars så håller de sig lugna till dess i alla fall. I april lär väl folk börja se dem igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista